Dobrodošli na službene stranice Grada Slunja

16. 11. 1991. godine Slunj je okupiran nakon tri mjeseca obrane, od daleko nadmoćnijeg neprijatelja. U znak sjećanja na sve žrtve te na progon i patnje mještana održan je program "Da se ne zaboravi“

 

Ni nakon 24 godine od krvavog pohoda neprijateljskih snaga na Slunj nije lako čuti sirene. One u ljudima, koji su preživjeli ratne strahote, bude neugodan osjećaj nemira i straha, baš kao i te 1991. kad je cijelo ovo područje, ne samo grad Slunj, već i Saborsko, Rakovica, Cetingrad i brojna druga mjesta, krvarilo i pokušavalo se obraniti od opremljenijeg neprijatelja. Nakon pada policijske postaje u Plitvičkim jezerima, spaljenog sela Vaganac, Drežnika, Rakovice, Selišta, Saborskog, nade za obranom polako su umirale, Slunj se nalazio u obruču, prisjetili su se ratni zapovjednik PP Slunj Ivan Panić i ratni zapovjednik 58. bataljuna Slunj Vladimir Katić te drugi zapovjednici i ratnici unutar postrojbi koji su djelovale u obrani Slunja 1991. Hrvatska se vojska i na ovom području stvarala u vrlo nepovoljnim uvjetima, Hrvatska je imala embargo na uvoz oružja, stoga je 107 dana obrane Slunja bilo ravno čudu. Slunjani su morali čekati Oluju kako bi se vratili na svoja ognjišta, nažalost spaljena i uništena. Osim polaganja vijenaca, svete mise za sve poginule te tribine "Da se ne zaboravi" i izložbe fotografija stradanja Slunja, za najmlađe je Slunjane, učenike osnovne i srednje škole, u jutarnjim satima održan sat povijesti, na kojem su mogli saznati više o progonu svojih očeva i djedova iz ovog kraj. U 8.15 sati u kino-dvorani sudionici ovih velikih događanja održali su učenicima osnovnih i srednjih škola sat povijesti. Posvjedočili su u kakvim su se okolnostima odupirali nadmoćnom neprijatelju. Svoja su svjedočanstva izrekli: Tomislav Štrk, Vlado Katić, Ivica Lukač, Ivan Obajdin, mons. Mile Pecić, Josip Štefanac Kežo, Ante Jančić, Nikola Piršić, Matija Vlašić, Jožica Modrušan, Ivan Mateša, Pero Tominac, Nikola Turkalj.

 

U 10 sati zasvirala je sirena i zazvonila zvona. Položili su vijence predstavnici vojske i policije, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, političke stranke, braniteljske udruge i udruge proizišle iz domovinskog rata i na kraju djeca.

Izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, savjetnik Ante Deur

Izaslanik ministra branitelja, Andrija Potnar

Izaslanik ministra obrane, glavnog stožera oružanih snaga i zapovjednika kopnene vojske, brigadir Ivan Jurilj, zapovjednik vojnog poligona "Eugena Kvaternika" Slunj

Udruga roditelja poginulih branitelja Karlovačke županije

Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja Karlovačke županije

Braniteljske udruge Karlovačke županije

Izaslanstvo Policijske uprave Karlovačke

 

Izaslanstvo Grada Slunja

Izaslanstvo Grada Karlovca

Izaslanstvo Grada Ogulina

Dobrovoljno vatrogasno društvo Slunj

Ogranak HDZ-a Slunj

Učenici SŠ Slunj

Molitvu je izrekao mons. Mile Pecić

 

Svečani mimohod kroz Slunj pobudio je veliku pažnju.

 

 

U crkvi je u 11 sati slavljena misa koju je predvodio župnik mons. Mile Pecić u suslavlju s još petoricom svećenika. Župnik je podsjetio da su i u teškim vremenima vjernici i branitelji bili nošeni vjerom.

 

U 12.30 opet u kino-dvorani tribina „Da se ne zaboravi“, na temu 1991. Godine, na kojoj je za uzvanike i Slunjane pripremljen program sjećanja. Sudionici događaja 1991., koji su obnašli odgovorne dužnosti u policiji i vojsci i izvršnoj vlasti progovorili su o događanjima iz tog vremena. Zato su prisutni njihove riječi i poruke svi prisutni slušali s poštovanjem i pažnjom.