Službene stranice Grada Slunja

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2020

U sklopu manifestacije obilježavanja Dana grada Slunja 2020. po prvi puta održana je Noć poezije „Zvijezde pod zvijezdama“ započeta stihovima Ratka Zvrka:

„Ponekad noću zvijezde silaze

na gradske prilaze.

Ko kapi rose na prozoru kucaju,

ko zrna rose u parku svjetlucaju“

 Na poziv moderatorice i voditeljice programa sudjelovanju u Noći poezije odazvalo se 12 pjesnika, što Slunjana, što gostiju iz Karlovca, Zagreba, Jastrebarskog, Ozlja, te se predstavila i moderatorica, pjesnikinja Irena Kalan iz Bilica (Pleternica) ali rodom iz Rakovice i djetinjstvom provedenim u Slunju s kojim je sve vrijeme ostala povezana.

Svoje pjesme i zbirke poezije predstavili su:

 1. Branko Pejnović, Slunj
 2. vlč. Mile Pecić, Slunj
 3. Kristina Koren Kudelić, Zagreb
 4. Ivica Kudelić, Zagreb
 5. Davor Krivski, Zagreb
 6. Marijan Lončarić, Ozalj
 7. Barbara Baždarić, Jastrebarsko
 8. Mira Marković Mikoć, Karlovac
 9. Matija Čavlović, Karlovac
 10. Ivanka Blažević Kiš, Zagreb
 11. Milko Kiš, Zagreb
 12. Marijan Katić, Slunj

te, Irena Kalan r. Lukačević, Bilice/Rakovica

dok je poeziju Ratka Zvrka, kao prijatelja Slunja i Rastoka, čitao Oliver Kalan (11 god.) te odsvirao uvodnu klavirsku skladbu  (ar. L. Marković.)

 

Tematski, stihovi su bili vezani uz grad Slunj, ljepote Rastoka, ljubav prema zavičaju, obuhvaćena je najvećim dijelom ljubavna, ali i duhovna poezija, misaona, te poezija pisana lokalnim narječjem. Stoga je svatko u publici,  u raznolikosti pjesničkog izričaja, mogao pronaći nešto za sebe.

Ideja ovog malog festivala poezije, po riječima moderatorice, promovirati je poeziju kao najljepši izričaj u književnosti, predstaviti pjesnike te ohrabriti one koji se još nisu predstavili javnosti da to učine, promovirati grad Slunj i dati mu epitet poetskog koji sa svojim prirodnim ljepotama i kao inspiracija mnogim pjesnicima, književnicima, povjesničarima kroz povijest i danas,  to i zavrjeđuje.

Događaj je organiziran uz potporu Grada Slunja, Turističke Zajednice, Gradske knjižnice i Pučkog otvorenog učilišta, te u suradnji gradskim DVD-om i društvom Crvenog Križa grada Slunja, a medijski ga je pratio Radio Slunj.

U svom uvodnom govoru, voditeljica je citirala D. Damjanovića naglasivši da se i ovakvim, skromnim  kulturnim događajima pomaže gradnji jače kulturne zajednice, odnosno jača osjećaj blizine s drugima te da se „od nas ne traži nemoguće, nego biti samo ona cesarićevska kap koja pomaže tkati dugu boljega svijeta.“

 

Naziv pjesničkog susreta „Zvijezde pod zvijezdama“ moderatorica Kalan je potkrijepila razmišljanjem o poeziji i pjesnicima:

„Mi pjesnici smo možda ne zamjetni u svakodnevnom životu, ali kada dođe naše vrijeme, mi sjajimo – sjajimo kao odrazi jedni drugih, a osobito onih čije duše i srca ispunjavamo ljepotom, blagosti i snagom stiha. Kao zvijezde nevidljive danju, ali sjajne, oku i duši  mile noću.“

Svim pjesnicima gradonačelnik Jure Katić, po završetku programa uručio je prigodan poklon kao zahvalu za sudjelovanje i gostovanje u našem gradu, te najavio podršku i nastavku ovog događaja kao redovitog u sklopu održavanja Dana Grada, uz nadu da će još više Slunjana popratiti „Zvijezde pod zvijezdama“, kao pozitivnu i poticajnu novinu u kulturnom životu svoga grada.