Dobrodošli na službene stranice Grada Slunja

KARTA ZA ŠETNICU

AUTOBUS – NAKNADA ZA ZAUSTAVLJANJE I PARKIRANJE

Bogat program produženog vikenda u našem gradu bio je u znaku povijesti slunjskog kraja, edukativnih šetnji u prirodi i plesnih radionica u Rastokama. 

U petak, 28. travnja, čuvar prirode Javne ustanove „Natura Viva“ vodio je besplatne edukativne šetnje uz rijeku Slunjčicu - „Udahnite ljepote Slunjčice“.

Tijekom šetnje u prirodi, duž toka rijeke, sudionici su imali priliku saznati nešto više o zaštićenom području, o značajnom krajobrazu rijeke Slunjčice, povijesti cijelog slunjskog kraja, geologiji i hidrologiji područja, ugroženim i zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama i još mnogo toga.

Spomendan na pogibiju Frankopana i Zrinskih, 30. travnja, obilježili smo vođenom, kostimiranom turističkom turom koja je započela na Trgu Zrinskih i Frankopana.

Ispred Starog grada Slunja, gost iznenađenja, skromni kneževski pisar, Tomislav Beronić je održao kratki performans prilikom kojeg je sudionicima ispričao nekoliko zanimljivosti o povijesti grada Slunja i Frankopanima.

Poveću skupinu zainteresiranih gostiju vodio je krajiški časnik Josip u odori pripadnika Slunjske krajiške pješačke pukovnije od Trga Zrinskih i Frankopana do utvrde nad Slunjčicom, a potom i do Napoleonovog magazina te kroz Rastoke.

U večernjim satima, povodom obilježavanja „Noći tvrđava“ je Stari grad Slunj bio prigodno osvjetljen bojama hrvatske zastave.

U ponedjeljak, 01. svibnja, proslava Praznika rada održana je u Rastokama. Plesne radionice plesnog studija Silkuets i plesnog centra Fredi su zabavile sve uzraste.

Nakon plesnih radionica uslijedio je nastup slunjskih mažoretkinja, a nakon toga je DJ zabavljao prisutne posjetitelje do poslijepodnevnih sati.

Likovna kolonija u sklopu koje su likovni umjetnici slikali motive Rastoka, obogatila je sadržaj proslave Praznika rada u Rastokama.

Poljoprivredni gospodarstvenici su svojom bogatom ponudom domaćih proizvoda zainteresirali sugrađane i goste za eko proizvodnju i proizvode poput slatkog pekmeza od paprike, lješnjaka, raznih proizvoda od lavande i dr., koje su posjetitelji imali priliku kušati i kupiti.  

Pivovara Podrum i UHBDR Slunja, Cetingrada i Rakovice su pripremili bogatu piknik zonu u sklopu koje su prisutnima podijeljeni prvosvibanjski grah i uštipci.

Proslavom Praznika rada, uz ritam glazbe, otvorili smo novu turističku sezonu u našem gradu.